Samarbete för trygghet
Den största delen av brottsligheten är lokal eller nationell till sin karaktär och
bekämpas bäst av medlemsländernas poliskårer. Det finns emellertid en grov organiserad brottslighet som ägnar sig åt en rad olika brott och som sträcker sig långt över de enskilda nationsgränserna. Det rör till exempel handel med människor,narkotika eller illegala vapen. För att bekämpa den grova organiserade brottsligheten behövs ett kraftfullt och gräns överskridande rättsligt samarbete.
Värna den enskildes integritet
Respekt för den enskildes personliga integritet är ett grundläggande värde i en
demokrati. När integritet måste ställas mot en effektiv brottsbekämpning är det centralt att hänsyn alltid tas till människors privatliv. Möjligheterna att möta hot mot vårt samhälle får aldrig på ett slentrianmässigt sätt vinna terräng på bekostnad av den enskildes integritet.
Tuffare politik mot narkotikahandel
Vi moderater vill värna den svenska linjen om nolltolerans och låta den få större utrymme inom hela EU. Det kan innebära att färre människor behöver hamna i missbruk och att fler kan ta sig därifrån. Kraftfulla gemensamma åtgärder inom EU bidrar även till att narkotikasmuggling minskar, vilket i sin tur påverkar Sverige positivt. Sveriges röst behövs för att vinna striden mot de krafter som vill göra narkotikan mer rumsren i Europa.
Ökat polissamarbete i EU
Ett effektivt informationsutbyte och en nära samverkan mellan myndigheterna i EU: s medlemsländer är nyckelfaktorer för att kunna bekämpa de kriminella nätverken.När brottslingarna kan röra sig fritt över nationsgränserna krävs att också polisen och åklagarna i olika länder kan samarbeta utan att tyngas ned av onödig byråkrati. Därför vill vi moderater förbättra utbytet av information mellan medlemsländerna. Det kan till exempel handla om att försöka identifiera ett DNA-spår som har påträffats vid en mordplats eller undersöka om en misstänkt person också förekommer i utredningar i andra medlemsländer.
Samarbete mot terrorism
Terroristbrottslighet har under senare år utvecklats till ett allvarligt internationellt problem. Terrorism är ett av de allvarligaste hoten mot demokratin, mot det fria utövandet av mänskliga rättigheter och mot den ekonomiska och sociala utvecklingen. Eftersom terrorismen är internationell, är bekämpningen av den en gränsöverskridande utmaning där gemensamma lösningar är nödvändiga för att nå framgång.
Särskilda åtgärder mot människohandel
Människohandel är vår tids slaveri och offren utsätts ofta för svåra övergrepp. Det förekommer inom och över nationella gränser, oberoende av om en stat är ett ursprungs-, transit eller destinationsland, och det anses utgöra en av de mest vinstbringande formerna av internationell organiserad brottslighet. Enligt FN utsätts upp till fyra miljoner människor, främst kvinnor och barn, årligen för människohandel. FN beräknar även att människohandel är världens tredje största form av organiserad brottslighet näst efter narkotika och vapen.
Källa: Moderaterna - Europaplattform
2009-04-19
EU och brottsligheten
Upplagd av Hans Norberg kl. 20:49 0 kommentarer
Etiketter: brottslighet, eu
2009-04-13
Europaparlamentet
Vad skiljer Moderaterna från Socialdemokraterna åt i Europaparlamentet?
De politiska skillnaderna mellan oss moderater och socialdemokraterna handlar både om vad samarbetet ska användas till och vilka möjligheter vi har att göra Sveriges röst hörd på bästa sätt. Vi moderater är anhängare av ett starkt men begränsat EU som kraftsamlar kring de viktigaste utmaningarna. Det handlar framförallt om att underlätta för fler jobb, få fram en tuffare miljöpolitik och kraftsamla mot den internationella brottsligheten.
Socialdemokraterna vill istället ha ett stort men svagt EU. Det innebär att unionen ska lägga energi på saker som vi moderater tycker att varje medlemsland borde få bestämma över själva. Det handlar till exempel om att reglera vilka arbetstider som ska gälla i Sverige och vilken jämställdhetspolitik vi ska föra. När EU ska lägga tid på sådant blir det samtidigt mindre resurser kvar till att jobba med de frågor där unionen verkligen har en viktig uppgift att fylla. Socialdemokraternas politik innebär mindre av handel och jobbskapande över nationsgränserna, en klimatpolitik som inte inser att klimatfrågan är global och nej till fördjupat rättsligt samarbete mot den organiserade brottsligheten.
Dessutom är det för ett litet land som Sverige viktigt med företrädare som vet vad de vill och kan övertyga andra om den svenska linjen. Socialdemokraterna är djupt splittrade i det mesta om EU. Deras förstanamn på listan, Marita Ulvskog, är liksom Socialdemokraternas samarbetspartner Vänsterpartiet fortfarande EU-motståndare. Hur kan man värna Sveriges intressen i EU om man inte ens vill vara med?
Källa: Moderaterna - Frågor och svar om Europa.
Upplagd av Hans Norberg kl. 19:22 0 kommentarer
Etiketter: eu, europaparlamentet, moderaterna
2009-04-09
Hej och varmt välkommen
Bloggen är startad. Varsågod och börja skriv inlägg.
Upplagd av Webmaster kl. 11:24 3 kommentarer