2009-04-13

Europaparlamentet



Vad skiljer Moderaterna från Socialdemokraterna åt i Europaparlamentet?

De politiska skillnaderna mellan oss moderater och socialdemokraterna handlar både om vad samarbetet ska användas till och vilka möjligheter vi har att göra Sveriges röst hörd på bästa sätt. Vi moderater är anhängare av ett starkt men begränsat EU som kraftsamlar kring de viktigaste utmaningarna. Det handlar framförallt om att underlätta för fler jobb, få fram en tuffare miljöpolitik och kraftsamla mot den internationella brottsligheten.

Socialdemokraterna vill istället ha ett stort men svagt EU. Det innebär att unionen ska lägga energi på saker som vi moderater tycker att varje medlemsland borde få bestämma över själva. Det handlar till exempel om att reglera vilka arbetstider som ska gälla i Sverige och vilken jämställdhetspolitik vi ska föra. När EU ska lägga tid på sådant blir det samtidigt mindre resurser kvar till att jobba med de frågor där unionen verkligen har en viktig uppgift att fylla. Socialdemokraternas politik innebär mindre av handel och jobbskapande över nationsgränserna, en klimatpolitik som inte inser att klimatfrågan är global och nej till fördjupat rättsligt samarbete mot den organiserade brottsligheten.

Dessutom är det för ett litet land som Sverige viktigt med företrädare som vet vad de vill och kan övertyga andra om den svenska linjen. Socialdemokraterna är djupt splittrade i det mesta om EU. Deras förstanamn på listan, Marita Ulvskog, är liksom Socialdemokraternas samarbetspartner Vänsterpartiet fortfarande EU-motståndare. Hur kan man värna Sveriges intressen i EU om man inte ens vill vara med?


Källa: Moderaterna - Frågor och svar om Europa.

0 kommentarer: